I might not be a man but I have a brain

Jag har sedan en månad tillbaka jobbat på vitvaruavdelningen på Elgiganten. Jag har trivts otroligt bra och har fantastiska kollegor och chefer. Alla är hjälpsamma och snälla mot varandra och vi har otroligt kul på jobbet. Min arbetssituatin kunde inte ha passat mig bättre, MEN jag har också verkligen fått upp ögonen för något.
 
Jag är en ung, blond tjej som passar rätt bra in i mallen där tjejer ska vara. Därför har jag aldrig känt mig förtryckt för att jag är tjej. Jag har gått i skolan där det vistas lika mycket killar som tjejer. Jag gick dessutom ett program där det var lika mycket killar som tjejer. Jag har tränat på ett gym, där man inte blir nedvärderad för att man är tjej utan snarare tvärt om och jag har spenderat mycket tid i stallet där det inte heller är konstigt att vara tjej. 
 
Jag har känt att folk har tagit mig på allvar och lyssnat på vad jag har sagt, men nu är jag i en miljö där tjejer inte anses höra hemma lika bra som en man. Jag kan berätta om två tydliga scenarier som jag upplevt under denna månaden. 
 
Det första scenariet: En medelålders man kommer in och frågar mig vilken diskmaskin jag rekommenderar och jag börjar presentera en Bocsh för honom. När jag är klar uttrycker han kaxigt att jag minsan säger raka motsatsen av vad alla andra säger, att han har varit i tre andra butiker som har sagt raka motsatsen. Jag undrar då vad de har sagt som var så annorlunda mot vad jag sa. Han svarar bara att de sagt raka motsatsen. Jag frågar igen vad de har sagt som inte jag har sagt. Han svarar då kort att de har sagt att Mile har längst livslängd. Jag håller med honom men säger att han frågade inte vilken som har längst livslängd utan vilken jag rekommenderade. Han ler då nedvärderande mot mig och säger att jag får nog ta och läsa på mina diskmaskiner. Sen går han.
 
Det andra scenariet: Jag går och pratar med min manliga kollega som är på andra sidan av en axelhög vägg. En, också denna gång medelålders man kommer då gående på min sida av väggen mot mig, men låtsas som han inte ser mig, utan har blicken fäst på min manliga kollega. Han går rakt förbi mig och frågar min manliga kollega vart han kan hitta avkalkningstabletter till sin kaffebryggare. Jag säger snabbt och högt att de är här, JAG kan visa dig. Han kollar förvånat på mig men följer med bort, tar sina tabletter och säger "jaha" och går sen.
 
Är det så att bara för att jag är tjej har jag svårare att förstå mig på vitvaror än vad en man har? Att kunna och lära sig om vitvaror handlar bara om att läsa på och använda sin hjärna, vilket både killar och tjejer besitter en egen som ofta funkar alldeles utmärkt. 
 
Som Zara Larsson tidigare har sagt, en ickerasifierad person ska aldrig uttala sig om rasism finns eller inte. En heterosexuell person ska aldrig säga att homosexuella personer inte är förtryckta. Jag sa tidigare att jag inte ville identifiera mig som feminist men jag hade då aldrig upplevt att jag var mindre värd eller att det jag sa hade mindre betydelse för att jag var tjej. Nu har jag hamnat i en situation där jag uppenbarligen är mindre trovärdig för att jag är tjej. Men vet ni? Jag ska visa dem! Jag kan lära mig vitvaror minst lika bra som en man, jag ska se till att kunna svara på alla deras frågor, så att när de nästa gång går in i en elektronikbutik, inte bryr sig om vem de träffar. Jag ska motbevisa er, era medelåldersgubbar!!! Jag ska knäppa er på rynkiga näsa!!
 
 

Kommentarer
Postat av: Carmela

Man blir ju helt chockad då sånt här händer! När ska vissa människor förstå att ett kön inte har något med kunskap att göra?

Svar: Ellerhur!! Helt sjukt...
fitnessbymalin.blogg.se

2015-10-20 @ 16:13:06
URL: http://carmelakarrs.blogg.se
Postat av: Em - mitt liv på NZ

Underbart inlägg! Fortsätt motbevisa inskränkta gubbstruttar, dom har en hel del att lära! Väldigt fin blogg du har förreste, jag hittade precis hit genom en kommentar du lämnat på Ida Wargs blogg :) Ha en fortsatt bra helg!

Svar: Det jobbar jag hårt för kan jag lova men dom är precis som du säger väldigt inskränkta ;) Åh, tack så jättemycket! :D Va kul att du tycker det!! Kommer bli ännu bättre uppdatering när jag är i Sverige igen och får lite rutin på det. Kram!
fitnessbymalin.blogg.se

2015-11-14 @ 21:27:22
URL: http://emsliv.wordpress.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback